Inhoudsopgave

    Wat is neuromarketing?

    Neuromarketing is eigenlijk het bestuderen van ons brein om te begrijpen waarom we bepaalde keuzes maken als we iets kopen of beslissen om iets te doen. Hierbij wordt gekeken naar hoe ons brein reageert op bijvoorbeeld kleuren, vormen en tekst op een website of in een reclame. Door deze reacties beter te begrijpen, kunnen marketeers hun boodschap beter aanpassen aan de wensen van hun doelgroep en dus meer mensen aanspreken. Kortom, neuromarketing is eigenlijk het proberen te begrijpen hoe ons brein werkt en hoe we dit kunnen gebruiken om reclame en marketing nog beter te maken!

    Hoe pas je neuromarketing toe op je website?

    Maak gebruik van social proof 

    Als mensen op je website zien dat andere mensen jouw product of dienst al hebben uitgeprobeerd en daar positief over zijn, zorgt dit voor meer vertrouwen en geloofwaardigheid. Dit maakt het voor mensen gemakkelijker om de beslissing te nemen om bijvoorbeeld een product te kopen of zich aan te melden voor een nieuwsbrief. Door dit te tonen op je website (reviews, testimonials, etc.) kun je de bezoekers sneller overtuigen om je product of dienst te kopen. 

    Kleurgebruik

    Kleuren hebben een grote invloed op ons brein en kunnen ons humeur beïnvloeden. Zo kan het gebruik van de kleur rood ons een gevoel van urgentie geven, terwijl blauw juist rustgevend kan werken. Als je bijvoorbeeld wilt dat mensen een bepaalde actie ondernemen op je website, kun je de kleur rood gebruiken om ze een gevoel van urgentie te geven. En bij het afronden van je bestelling wordt vaak een groene kleur gebruikt, omdat groen geassocieerd wordt met veiligheid.

    Gratis weggever

    Door het aanbieden van een weggever geef je als het ware iets waardevols weg aan je websitebezoekers, zonder dat je daar iets direct voor terug vraagt. Hiermee creëer je een vorm van wederkerigheid: je biedt iets aan en je websitebezoeker voelt zich geneigd om iets terug te doen. 

    Een weggever kan een gratis e-book, whitepaper of stappenplan zijn. 

    Storytelling

    Storytelling is een onderdeel van branding. Met storytelling bouw je een band op met je doelgroep. Het wordt gebruikt door de aandacht van bezoekers te trekken en vast te houden. Door een verhaal te vertellen, raken je bezoekers meer betrokken en voelen ze zich sneller verbonden met je merk. 

    Storytelling kan je doen door bijvoorbeeld een persoonlijk verhaal te vertellen over het onstaan van je bedrijf, of je motivatie voor het creëren van je product of dienst. Het hoeft niet persé over jezelf gaan, het kan ook een verhaal van een klant zijn. Welke problemen hebben zij verholpen door jouw product? Benoem dit! 

     

    Visuele hiërarchie

    Dit is iets waar een UX designer veel verstand van heeft, het draait namelijk vooral om de indeling van elementen op je pagina. Hierbij zorg je ervoor dat de belangrijkste informatie op je website meer opvallen dan de minder belangrijke dingen. Dit kan je doen door verschillende tekstgroottes, kleuren en posities te hanteren. Een goed voorbeeld hiervan is een CTA knop, deze laat je extra opvallen door er een button van te maken met een complimentaire kleur van je huisstijl. 

    Daarbij is het ook belangrijk om het natuurlijke bewegingspatroon van de mens in gedachte te houden wanneer je je pagina gaat indelen. Dit is een F-patroon of een Z-patroon. Mensen scannen in een F-patroon wanneer er vooral tekst op de pagina staat (zoals een blog) en in een Z-patroon, wanneer het afwisselt met video's en afbeeldingen (bijvoorbeeld op een homepage). 

    Meer conversie op je website met neuromarketing technieken

    In deze blog hebben we besproken wat neuromarketing is en hoe je het kunt toepassen op je website om de conversie te verhogen. We hebben gekeken naar verschillende technieken, zoals het gebruik van social proof, storytelling, het aanbieden van een weggever en het creëren van een goede visuele hiërarchie. Door gebruik te maken van neuromarketing kun je de beleving van bezoekers op je website verbeteren en hun beslissingen beïnvloeden op een manier die aansluit bij de manier waarop ons brein werkt. Door te begrijpen hoe het brein werkt en hoe we daarop kunnen inspelen, kun je als marketeer je doelgroep beter begrijpen en effectiever communiceren.

    Hopelijk heb je wat gehad aan deze uitleg en mocht je nog hulp nodig hebben, neem dan contact met ons op! 

    Benieuwd naar jouw online groeikansen? Doe de online marketing scan!
    ×

    Bereken jouw online marketing score

    We analyseren verschillende aspecten van jouw online aanwezigheid om inzicht te krijgen in potentiële groeikansen. Laat ons je begeleiden op de weg naar online succes!

    Vraag 1

    Maak je gebruik van zoekmachine optimalisatie (SEO)?
    i
    SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Door SEO toe te passen, wordt de website beter vindbaar in zoekmachines. ×

    Waarom marketing score berekenen?

    • Binnen 5 minuten resultaat
    • Inzicht in groeikansen
    • Advies op maat
    • Geheel vrijblijvend