Inhoudsopgave

  Kan ChatGPT mij helpen om hoger in de zoekresultaten te komen?

  Ja en nee. ChatGPT gaat er niet voor zorgen dat je hoger in de zoekresultaten komt, maar het kan je wel helpen om tijd te besparen. Daarnaast is het ook belangrijk om ChatGPT op de juiste manier te gebruiken, anders kan het tegen je werken.

  ChatGPT kan je helpen bij het schrijven van teksten, maar kan dit niet persé beter dan dat je zelf kan doen. Tenzij je zelf geen held bent in het schrijven van teksten natuurlijk 😉. Daarnaast draait zoekmachine optimalisatie om veel meer dan alleen SEO teksten. Als je alleen SEO-teksten op je website te plaatst zonder verdere zoekmachine-optimalisatie toe te passen, zal ChatGPT je niet helpen om een hogere positie in de zoekresultaten te behalen.

  Keurt Google het af als ik ChatGPT gebruik bij het maken van content?

  Google zegt in hun richtlijnen dat het gebruik van automatisering – inclusief AI – met het doel de ranking in de zoekresultaten te manipuleren, in strijd is met hun spam beleid. Ze zeggen daarnaast ook dat gepast gebruik van AI gegenereerde content niet tegen hun richtlijnen is. Het mag dus wel, maar let wel op hoe je het gebruikt. 

  Kan ik ChatGPT gebruiken voor een zoekwoordenonderzoek?

  Dit raden wij, en ChatGPT zelf, niet aan. De tool zegt zelf dat het kennis heeft tot september 2021. Sommige informatie die ChatGPT geeft kan dus achterhaalt zijn en niet meer actueel. Als het gaat om zoekwoorden, dan kan dit per seizoen ook veel verschillen. Een zoekwoordonderzoek doen, moet je dus altijd nog zelf doen. Dat is vaak de eerste stap bij het schrijven van een nieuwe tekst.

  Je kan ChatGPT wel gebruiken om met ideeën voor zoekwoorden te komen. Vervolgens moet je deze ideeën voor zoekwoorden door een SEO-tool, zoals Semrush of Google Keyword Planner, halen zodat je de zoekvolume en concurrentie kan onderzoeken. 

  Kan ChatGPT SEO teksten voor mij schrijven?

  Als je een zoekwoorden onderzoek hebt gedaan, kan ChatGPT dan wel je SEO teksten schrijven op basis van de zoekwoorden? Dat kan zeker! Toch zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Tone of voice

  Als merk heb je een eigen tone of voice. Dit kan bijvoorbeeld formeel, informeel, grappig, feitelijk of enthousiast zijn. Als tekst schrijver heeft iedereen zijn eigen schrijfstijl, dit is lastig na te bootsen met een AI tool. Je hem natuurlijk wel een handje helpen door een tone of voice door te geven bij de prompt.

  • Betrouwbaarheid

  Het is nog altijd de vraag of de content die voor je wordt geschreven ook daadwerkelijk klopt. We weten inmiddels dat er genoeg fouten zitten in de gegenereerde teksten, terwijl ChatGPT redelijk overtuigd overkomt. Als je er zelf geen verstand van hebt, dan is dit lastig te herkennen. ChatGPT kan je daarom ook het best gebruiken als je zelf verstand hebt van het onderwerp waar het over gaat.

  • Creativiteit

  Qua creativiteit ontbreekt het ook nog wel eens bij ChatGPT. In de genereerde teksten wordt er in zinsopbouw veel herhaalt. Het schrijven van goede teksten is een vak apart. ChatGPT is een goedkope manier van content creëren en er zit wel duidelijk verschil in kwaliteit vergeleken met een ervaren tekstschrijver. Wel is het een handig hulpmiddel als je zelf geen ervaring hebt in het schrijven van teksten of hier geen budget voor hebt om het uit te besteden.

  Hoe schrijf ik SEO teksten met behulp van ChatGPT?

  Waar we het net al over hadden, is het dus goed om zelf een zoekwoorden onderzoek te doen. Aan de hand van het zoekwoorden onderzoek kan je onderwerpen bedenken die je wilt bespreken op de pagina.

  Vraag dit niet aan ChatGPT:

  ‘’Schrijf een blog over AI tools’’

  Het is niet te bedoeling om aan ChatGPT een hele uitgewerkte blog te vragen om dat vervolgens klakkeloos over te nemen. Er zijn tegenwoordig ook genoeg tools die kunnen zien of een blog geschreven is door een mens of door AI. 

  Wat je wel kan vragen:

  ‘’ Kan je voor mij een introductie schrijven voor een blog dat gaat over AI tools, ik ga het hebben over de volgende onderwerpen …, …, en … . Mijn schrijfstijl is informeel en vlot. Ik wil graag het zoekwoord AI tool erin verwerkt hebben’’

  Zoals eerder vermeld is het vooral belangrijk dat je het als hulpmiddel gebruikt. Het is erg fijn als je zelf even geen inspiratie hebt om een leuke tekst te schrijven. Dan kan ChatGPT een handje vooruit helpen. 

  Gaat ChatGPT het werk van SEO specialisten overnemen?

  Wij zijn van mening dat dit niet gaat gebeuren. SEO draait namelijk om meer dan alleen SEO teksten schrijven. Wij delen SEO op in 3 onderdelen: Technische SEO, Content en Autoriteit. Het maken van SEO teksten hoort bij het onderdeel Content. Daarnaast moet je pagina verder ook geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachine. Denk aan URL’s, meta description, title tag, afbeeldingen (met alt tekst), linkbuilding, reviews, etc. SEO specialisten hebben hier veel verstand van. 

  Nu Google bezig is met een eigen chatbot (met actuele informatie), is het belangrijker dan ooit dat je website geoptimaliseerd is voor de zoekmachine. De kans is namelijk groot dat informatieve zoekverkeer gaat afnemen, omdat Google direct het antwoord op hun vragen gaat aanbieden. Als het gaat om het verkopen van producten of je dienst, dan wilt iedereen in het antwoord van Google Bard komen te staan. Dit kan je nu zien als je nummer 1 plek in Google. 

  Conclusie

  Op de vraag of je SEO teksten kan laten schrijven met ChatGPT is het antwoord ja, het kan. Het kan je zeker tijd besparen. Verder zal je geen drastische veranderingen in de positie in Google zien, want ChatGPT kan het niet beter dan iemand met SEO ervaring. En SEO draait ook om meer dan alleen de tekst. Daarnaast is het niet de bedoeling om een volledige blog te laten schrijven door ChatGPT, dit kan door Google gezien worden als spam. Maak dus verstandig gebruik van ChatGPT! 

  Benieuwd hoe jouw online marketing kan groeien? Doe onze gratis scan!

  Deze blogs vind je wellicht ook interessant

  ×

  Bereken jouw online marketing score

  We analyseren verschillende aspecten van jouw online aanwezigheid om inzicht te krijgen in potentiële groeikansen. Laat ons je begeleiden op de weg naar online succes!

  Vraag 1

  Maak je gebruik van zoekmachine optimalisatie (SEO)?
  i
  SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Door SEO toe te passen, wordt de website beter vindbaar in zoekmachines. ×

  Waarom marketing score berekenen?

  • Binnen 5 minuten resultaat
  • Inzicht in groeikansen
  • Advies op maat
  • Geheel vrijblijvend