Inhoudsopgave

  Waarom is kleur belangrijk?

  Als je door de winkelstraat loopt zie je overal kleuren, maar wat trekt je aandacht? Grote kans dat dit felle kleuren zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daardoor felle kleuren moet gebruiken. Want uit onderzoek blijkt dat een kleur verantwoordelijk is voor 85% van de reden waarom iemand een product koopt, dus zorg voor een aantrekkelijke kleur maar niet per sé een felle kleur.

  Dit maakt dat kleur een essentieel onderdeel is van marketing en branding.  

  Kleur in branding en design

  Logo’s, verpakkingen, websites, reclame en promoties het is hierin belangrijk dat je jouw kleuren naar voren laat komen. Zo versterk je, je merkidentiteit en herkenbaarheid. 

  De psychologie van kleur in branding

  Kleur speelt  een belangrijke rol in branding. Elke kleur roept namelijk bepaalde emoties en associaties op. Denk bijvoorbeeld aan de IKEA met de bekende kleurencombinatie geel en blauw, je hoeft maar de kleurencombinatie maar te zien en veel mensen denken onmiddellijk aan de IKEA.

  Hier zijn enkele voorbeelden van hoe verschillende kleuren emoties kunnen oproepen:

  • Blauw: Wordt vaak geassocieerd met vertrouwen, vrede en rust. Daarom gebruiken veel bedrijven die in de financiële sector zitten, blauw in hun logo's en branding.
  • Rood: Roept gevoelens van energie, urgentie en kracht op. Dit maakt rood ideaal voor uitverkoopreclames en promoties.
  • Groen: Staat voor natuur, gezondheid en rust. Het wordt vaak gebruikt door merken die duurzaamheid en eco-vriendelijkheid willen uitstralen.
  • Geel: Straalt vrolijkheid, energie en geluk uit. Geel wordt vaak gebruikt om aandacht te trekken en een positieve indruk te geven.

  Het is belangrijk dat je de kleuren van je merk blijft herhalen dat zorgt namelijk voor vertrouwen als je bij dezelfde kleur, logo en naam blijft.

  Het effect van kleur op ons koopgedrag

  Kleur heeft niet alleen invloed op onze emoties, maar ook op ons koopgedrag.

  • Stimuleren van aankoopbeslissingen: Bepaalde kleuren kunnen impulsaankopen stimuleren zoals rood. 
  • Beïnvloeden van beleving van waarde en kwaliteit: Kleuren spelen een belangrijke rol in hoe consumenten de waarde en kwaliteit van een product voor zich zien. Luxe merken maken vaak gebruik van diepe, rijke kleuren zoals goud en zwart om exclusiviteit en goede kwaliteit uit te stralen.
  • Versterken van merkherkenning: Consistent kleurgebruik versterkt de herkenning van een merk. Onderzoek wijst uit dat 80% van de mensen denkt dat kleur bijdraagt aan een betere merkherkenning.
  • Beïnvloeden van de winkelervaring: De kleur en het design van een winkel kunnen de klanttevredenheid beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat 52% van de klanten niet terugkeert naar een winkel als ze het design en de esthetiek niet aantrekkelijk vinden.

  Kortom

  Kleur is cruciaal in marketing en branding, omdat het 85% van de koopbeslissingen beïnvloedt. Elke kleur roept specifieke emoties op, zoals blauw voor vertrouwen en rood voor urgentie. Dit maakt kleur belangrijk voor merkherkenning, zoals bij IKEA's geel-blauwe combinatie. Consistent gebruik van merkkleuren in logo’s, verpakkingen en promoties versterkt de herkenbaarheid en het vertrouwen van consumenten. Kleuren kunnen impulsaankopen stimuleren en de perceptie van waarde beïnvloeden, vooral bij luxe merken. Onderzoek toont aan dat 80% van de mensen vindt dat kleur bijdraagt aan merkherkenning en dat 52% niet terugkeert naar een winkel als het design niet aantrekkelijk is. 

  Weten waar jullie groeikansen liggen op het gebied van online marketing?

  Deze blogs vind je wellicht ook interessant

  ×

  Bereken jouw online marketing score

  We analyseren verschillende aspecten van jouw online aanwezigheid om inzicht te krijgen in potentiële groeikansen. Laat ons je begeleiden op de weg naar online succes!

  Vraag 1

  Maak je gebruik van zoekmachine optimalisatie (SEO)?
  i
  SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Door SEO toe te passen, wordt de website beter vindbaar in zoekmachines. ×

  Waarom marketing score berekenen?

  • Binnen 5 minuten resultaat
  • Inzicht in groeikansen
  • Advies op maat
  • Geheel vrijblijvend