Inhoudsopgave

    Wat is SEO optimalisatie?

    SEO optimalisatie is een manier om hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Hierdoor optimaliseer je je website, waardoor Google je website beter begrijpt en vertrouwt. Hoe meer waarde Google aan jouw website hecht, hoe vaker je getoond wordt in de zoekresultaten. Dit gebeurd niet zomaar, het kost veel tijd om hier de resultaten van te zien. Maar hard werken loont, want uiteindelijk komt er ‘gratis’ verkeer naar je website via Google. 

    Je kan SEO optimalisatie verdelen onder 3 onderdelen:

    •  De technische kant, dit draait vooral om de achterkant van je website. Als je begint met SEO optimalisatie, moet dit eerst geoptimaliseerd zijn. 
    •  Content. Hiermee bedoelen we alle informatie die je op je website plaatst, hier ben je de meeste tijd aan kwijt.
    • Linkbuilding. Het verwijzen binnen je eigen website, maar ook naar andere websites toe en andersom. 

    Technische SEO optimalisatie

    Zoals net gezegd is technische SEO optimalisatie belangrijk voor de basis. Daarom vertel ik je eerst hoe je de technische SEO op orde kan krijgen en controleren. 

    1. Google Search Console

    Google Search Console is een handige, gratis  tool van Google. Met deze tool kan je zien of je website geïndexeerd wordt in Google, of je website errors bevat, wat je positie in Google is, hoeveel bezoekers er worden doorgestuurd en nog veel meer! Naast Google Search Console, raden we je ook aan om Google Analytics te downloaden, voor nog meer bruikbare data. 

    2. Staat je website op Google?

    Crawler

    Nu je Google Search Console hebt, is het belangrijk om te checken of je website gecrawled kan worden. Pas als de crawler op je website is geweest, kan je website opgenomen worden in de index van Google. 

    Indexeerbaar

    Is je website gecrawled? Top, dan is de kans groot dat je website ook geindexeerd wordt. Check altijd even of dit het geval is in Google Search Console. Als je website namelijk niet indexeerbaar is, dan kan het ook niet opgenomen worden in de database van Google. 

    Het is mogelijk dat je sommige pagina’s niet geïndexeerd wilt hebben, dat kan je dan aangeven in je CMS. Dit kan je doen wanneer je meerdere pagina’s hebt met hetzelfde zoekwoord, waardoor je tegen jezelf moet concurreren.

    3. Responsive website

    Je website wordt het meest bezocht via een desktop, mobiel of tablet. Per website kan dit natuurlijk verschillen, maar het is wel belangrijk dat je website op elk device gebruiksvriendelijk werkt. Dit telt zwaar mee bij je ranking. 

     

    4. Snelheid van je website optimaliseren

    Tegenwoordig zijn we snel internet gewend. Mocht je website niet snel genoeg reageren, dan verlaten bezoekers je website al vrij snel. Daarom is de snelheid van je website een belangrijke rankingsfactor, zorg ervoor dat de laadtijd van je website daarom altijd onder de twee seconden is. De snelheid van je website kan je nagaan bij de pagespeed checker van Google zelf. 

     

    5. Spoor 404-pagina’s op

    Wanneer een crawler op je website komt en tegen een 404-pagina aanloopt, verlaat het je website. Dit heeft als gevolg dat de crawler niet je hele website scant en dus ook niet indexeert. Dit is slecht voor de gebruikerservaring, als je veel 404-pagina’s op je website hebt, heeft dit invloed op je ranking. 

    On page SEO optimalisatie

    Met de on page SEO optimalisatie bedoelen we vooral de content die je op de pagina plaatst. 

    6. Zoekwoorden

    Zoekwoorden toevoegen aan je pagina is het belangrijkst bij on page SEO optimalisatie. Deze zoekwoorden zorgen er namelijk voor dat Google je pagina begrijpt en dat je bezoekers binnenkomen via de juiste zoektermen. 

    Doe daarom altijd een zoekwoordonderzoek wanneer je een nieuwe pagina aanmaakt. In ons blogbericht 'hoe voer je een zoekwoorden analyse uit' leggen wij je uit hoe je dit doet. 

    Deze zoekwoorden verwerk je vervolgens in de titels, tekst, alt-tekst van je afbeelding en URL. Let op, ga niet spammen, maar laat het natuurlijk overkomen. 

    7. Afwisselende content

    Het is goed om op een pagina niet alleen tekst te plaatsen, maar af te wisselen van tekst naar afbeeldingen en video's. Dit draagt namelijk bij aan een fijne gebruikerservaring. Niemand vind het leuk om lappen met tekst te lezen. Daarnaast kan een afbeelding of video ook bijdragen aan de begrijpelijkheid van een tekst. Want een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. 

    8. Afbeeldingen

    Om de snelheid van je website te behouden, is het belangrijk om niet te grote bestanden op je website te plaatsen. Dit zorgt namelijk voor een langere laadtijd. Daarnaast wil je ook dat Google de afbeelding herkent en weet wat er op te zien is, dit doe je door de bestandsnaam een duidelijke naam te geven. En zoals we net zeiden is het belangrijk om in de alt-tekst van je afbeelding je zoekwoord te verwerken. 

    9. Video's

    Video's op je website plaatsen kan goed zijn voor je SEO. Wanneer mensen een video gaan bekijken, blijven ze langer op je website en heeft dit goede invloed op de ranking. Video's nemen wel veel ruimte in beslag. Als het kan, plaats dan een youtube filmpje op je website. Bezoekers blijven nog steeds op je website, maar je hoeft de video niet in je eigen CMS te uploaden. 

    10. Optimaliseer je URL

    Je URL zegt ook veel over de content van een pagina, ook voor Google. Het is daarom goed om ook je zoekwoord te verwerken in de URL. Soms staat een URL vol met cijfers en geen informatie over de inhoud van de pagina zelf. De URL kan je vaak zelf aanpassen, dus kijk dit altijd even na voordat je een pagina publiceert. 

    Linkbuilding

    Linkbuilding helpt je om de autoriteit van je website te vergroten. Niet alleen links naar jou website zijn goed, maar ook linken naar andere websites. Dit helpt Google om meer relevante zoekresultaten te tonen. 

    11. Linken naar andere websites

    Hoewel je dit natuurlijk niet te veel wilt doen, want je hebt kans dat bezoekers jouw website gaan verlaten, is externe linkbuilding goed. Google vindt het fijn om te zien of je website sociaal is en je bezoeker echt helpt met het vinden van de juiste informatie.

    12. Linken naar jou website

    Het verkrijgen van links van andere websites kost je wel iets meer moeite. Dit kan onder andere door hetvolgende te doen:

    • Ga gastbloggen in ruil voor een backlink
    • Door het maken van hoogwaardige content, heb je de kans dat mensen het uit zichzelf gaan delen als bronvermelding
    • Contact opnemen met website eigenaren en een voorstel doen

    Let er wel altijd op dat je links krijgt van websites met een hoge autoriteit. Krijg je links van spam websites, dan kan dit je reputatie bij Google zelfs beschadigen. 

    13. Interne linkbuilding

    Het linken binnen je eigen website is een manier om aan Google te laten zien welke pagina op je website het belangrijkst is. Bijvoorbeeld, je hebt een dienstenpagina en blogberichten. Door via je blogberichten te linken naar je dienstenpagina, ziet Google dat je je bezoekers naar die pagina wilt doorsturen. Hierdoor hecht Google meer waarde aan je dienstenpagina en kan dit hoger in de zoekresultaten komen. 

    Hulp nodig met SEO optimalisatie?

    Als SEO specialisten kun je ons altijd een bericht sturen als je hulp nodig hebt bij SEO optimalisatie. We begrijpen namelijk al te goed dat het overweldigend kan zijn wanneer je nog niet veel met SEO heb gedaan, daarnaast moet je er ook de tijd voor hebben. 

    Meer inzicht in jouw online marketing kansen? Doe de gratis online marketing scan!

    Dit vind je wellicht ook interessant

    ×

    Bereken jouw online marketing score

    We analyseren verschillende aspecten van jouw online aanwezigheid om inzicht te krijgen in potentiële groeikansen. Laat ons je begeleiden op de weg naar online succes!

    Vraag 1

    Maak je gebruik van zoekmachine optimalisatie (SEO)?
    i
    SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Door SEO toe te passen, wordt de website beter vindbaar in zoekmachines. ×

    Waarom marketing score berekenen?

    • Binnen 5 minuten resultaat
    • Inzicht in groeikansen
    • Advies op maat
    • Geheel vrijblijvend